

Göteborg granskar Ibn Rushd. Vad har hänt?
Våren 2020 skickar studieförbundet Ibn Rushd Väst in en ansökan om bidrag för verksamhet i Göteborg. Det blir startskottet på en lång och omfattande granskning av Ibn Rushd präglad av felaktigheter och partipolitiska utgångspunkter. Det som utspelar sig har lite att göra med vad Ibn Rushd har kapacitet och ambition att leverera i Göteborg. Granskningen når snabbt orimliga proportioner och mycket står på spel.
Får Ibn Rushd avslag på sin ansökan den 23 februari sätter Göteborg en ny standard för att neka bidrag till civilsamhällesorganisationer utan saklig grund över hela landet. Redan idag används ärendet som hävstång för att öka granskningshetsen och snabba på avfinansieringen av civilsamhället i så väl Kristianstad, Karlstad som i Kalmar. Nedan följer en överblick av Göteborgs granskning av Ibn Rushd.
I Sverige finns det tio studieförbund som får del av offentliga medel. I Göteborg är bidraget till studieförbund baserat på föregående års verksamhet och en del av bidraget är volym- och målgruppsbidrag. I samband med Ibn Rushds ansökan om bidrag 2020 noterar Göteborg att antalet deltagare kraftigt minskar 2018 för att sedan kraftigt öka 2019. Den ansvariga nämnden fattar beslut om återremiss, en rimlighetsbedömning ska utreda vad som ligger bakom skillnaderna. Vid återrapporteringen konstaterar förvaltningen att skillnaden beror på ändrade bidragsregler och inte avvikelser i Ibn Rushds verksamhet. Granskningen kommer fram till att den reella ökningen av deltagare i Ibn Rushds verksamhet är rimlig och att Ibn Rushd har rätt till bidrag för studieförbund. Ändå fattar nämnden beslut om återremiss.
I återremissen beslutar nämnden om två utökade granskningsuppdrag. Dels att granska studieförbundets ekonomi, och dels att granska Ibn Rushds medlems- och samarbetsorganisationer. Dessa två granskningsrapporter ligger sedan till grund för ett tjänsteutlåtande till nämndens sammanträde i december 2020. Vid sammanträdet har granskningarna uppskattningsvis kostat drygt 300.000kr och inbegriper felaktiga uppgifter.
I januari 2021 får Ibn Rushd möjlighet att komplettera utifrån revisionsbyrån KPMGs rapport. Tack vare den möjligheten klargörs att det som KPMG identifierat som allvarliga felaktigheter i själva verket beror på missförstånd om vilka underlag som efterfrågats, bristande förståelse hos KPMG om folkbildningens principer och hur studieförbund i stort arbetar. Direkta feltolkningar hade kunnat klaras upp redan med ett enkelt telefonsamtal mellan Göteborg och Ibn Rushd. En dialog som i ett tidigare skede hade kunnat spara både tid och värdefulla skattepengar. KPMG medger att kompletteringar hade varit möjliga om det funnits mer tid.
Granskningen av Göteborg stad, liksom Folkbildningsrådets granskningar och Erik Amnås forskningsstudie av Ibn Rushd När tilliten prövas 2019, visar att Ibn Rushd lever upp till kraven som ställs på svenska studieförbund. Inklusive demokratikravet. Det står klart: Ibn Rushd Västra uppfyller kraven för bidragsansökan i Göteborg 2020.
En saklig granskning utgår från följande principer: ett sakligt underlag, bedömning utifrån tillämpliga regelverk, likabehandling och god förvaltningssed. Dessa principer står inte kommuner fritt att applicera när de anser att det passar dem. Utan dem ska appliceras odiskriminerat och proportionerligt. Vi uppmanar Göteborgs politiker att fatta ett sakligt beslut den 23 februari.
Folkbildning med fokus på mångfald, rättigheter och livsåskådning.
Studieförbundet Ibn Rushd i Göteborg
“För många är vi den första samhällsaktören som man möter.
Och för vissa den enda kulturella bron mellan olika livsåskådningar.”
Vi behöver din hjälp!
Ring, ta debatten och mobilisera!